Logo

21

april

‘Uw enige verdienste is: geboren te zijn’

Schermafbeelding 2014-04-21 om 14.32.22Een aanklacht tegen de 16e eeuwse Franse adel, die zich voornamelijk door louter erfopvolging in stand kon houden en zo aan de macht bleef, was die van, ik meen Rabelais, die in één van zijn boeken Gargantua of Pantagruel (ik weet het eerlijk gezegd niet meer) zoiets, als aanklacht, tegen de adel laat zeggen als: ‘Uw enige verdienste is: geboren te zijn’.

Rijkdom wordt wéér louter erfelijk. Een schrikbarende ongelijkheid dreigt, volgens de Franse econoom Thomas Piketty. Hij toont aan dat kapitalisme gecorrigeerd moet worden want macht en rijkdom vloeien naar een kleine groep families. In NL bezit de rijkste 1% een kwart (!) van alle vermogen. Qua vermogensongelijkheid scoort ons land daarmee in de top Joop.nl.

31

december

Portugezen dumpen huisvuil bij banken

Eerst dumpten de banken rommel bij hun klanten, zoals u weet. Nu vuilnismannen in Portugal in staking zijn, dachten Portugese burgers dat dat een goede gelegenheid was om een wederdienst te verrichten: ze dumpten hun Kerstafval bij banken.

31

december

Is 32 uur per week nietjes tellen echt de kortste weg naar werk of alleen maar vernederend?

Dit is de tijd om Orwell weer eens te (her)lezen vindt historicus Rutger Bregman. Dan herken je het wellicht: de opkomst van de participatiedictatuur. In de Volkskrant van 27-12-2013 vraagt Bregman zich in een lezenswaardig opiniërend artikel af: “Is 32 uur per week nietjes tellen echt de kortste weg naar werk?” Zie in dit verband ook deze columns op onze site: Organisaties als georganiseerde vernedering en Arbeid maakt vrij!

19

oktober

Rolmodellen

 

 

 

 

 

(meer…)

12

oktober

Overheid leert ondernemers dat klanten belangrijk zijn

Beste meneren van grote telefoonondernemingen, dat iemand van de overheid (!), namelijk onze eigen Neelie in Brussel jullie moet uitleggen dat klanten niet de vijand zijn: schaam je! Stop met het beroven van jullie klanten! EUROPA KLANTEN, BEST BELANGRIJK!

10

oktober

De illusie van de fusie

Ben je bestuurder van een ziekenhuis, zorginstelling, basisschool, scholengemeenschap? Lees dan i.i.g. dit artikel: De illusie van fusie. (FD column in Economisch Statistische Berichten [ESB])

10

oktober

‘Ik stop ermee!’

“Erica Ritzema gaf 29 jaar onderwijs aan kleuters. Afgelopen schooljaar is zij gestopt omdat zij zich niet meer kon conformeren aan alles wat er van haar werd verlangd als leerkracht. Met haar ingezonden stuk ‘Kleuter in Nederland verdient beter’ haalde ze de pers (o.a. Noordhollands Dagblad, d.d. 10-11-’12).” Lees hier haar opzegbrief.

05

oktober

Bankers threatening to leave the country if they don’t get their bonusses?‏

We will drive them to the airport!
Become a volunteer driver and make sure bankers make it to the airport.

www.WeWillDriveThemToTheAirport.co.uk/

04

oktober

‘Know what your job is’

Bryan Cranston over (zijn) vakmanschap. HIER (YouTube).

02

oktober

Boek: ‘Sociaal doe-het-zelven. De idealen en de politieke praktijk’

Los van de vraag of wij de politieke ‘kleur’ van de schrijvers Pieter Hilhorst en Jos van der Lans delen, hebben ook wij aandacht voor deze vragen:

Hoe kan het dat in Estland vijftigduizend mensen bereid zijn om vrijwillig zwerfvuil op te ruimen? Hoe is het mogelijk dat een oproep in Trouw de stoot geeft tot de aanschaf van 50.000 zonnepanelen, zonder enige vorm van subsidie? Hoe kan het dat een groeiend aantal zzp’ers elkaars risico op arbeidsongeschiktheid opvangen in kleinschalige ‘broodfondsen’? Hoe komt het dat hulpverleners vaak familie en vrienden over het hoofd zien als het in een gezin helemaal fout loopt? En dat deze naasten als ze daarom in een Eigen Kracht-conferentie gevraagd worden, zich het vuur uit de sloffen lopen“. Naar de boekpresentatie op 3 oktober 2013 om 20.00 uur? Het kan! Zie hier.

19

september

Maak de NSA gek. ‘Stop watching us!’

Maak de NSA gek door bij elk website-bezoek willekeurige ‘verdachte’ termen het internet op te slingeren.  “Flagger is a browser add-on that automatically puts red flag keywords (like bomb, Taliban and anthrax) into the web addresses you visit. Install Flagger and help us send a message: government surveillance has gone too far.” Zie: http://flagger.io.

09

september

Universiteiten zijn (geen) fabrieken

Filosoof en publicist Sjoerd van Hoorn schrijft in een opinie in De Volkskrant dat het helemaal niet goed gaat met de Nederlandse universiteiten. De oorzaak ligt, volgens hem – niet erg verrassend voor vaste bezoekers van deze website – ‘in het bedrijfsmatige denken in termen van output’. Deze zorgelijke voorkeur voor Angelsaksisch organiseren, betreft het hele (hoger) onderwijs; iets dat talloze malen eerder op deze site aandacht heeft gekregen. Een citaat van Van Van Hoorn: “Managers managen nu eenmaal zoals krokodillen bijten naar wat voor hun bek komt” Lees hier die opinie van Van Hoorn in De Volkskrant.

25

augustus

Schaliegas veilig? Kijk en oordeel zelf!

Volgens een rapport zou boren naar schaliegas in NL veilig kunnen zijn. Wij bevelen u van harte deze (ondertitelde) prijswinnende documentaire Gasland aan, over de gevolgen van schaliegaswinning in de VS, onlangs te zien in VPRO’s Tegenlicht. De beelden spreken voor zich. Zo toont een boer hoe vervuild zijn drinkwater is door het zgn. ‘fraccen‘. Hij zet de kraan aan en houdt er een vlammetje bij: het water brandt..! Brandt uw water binnenkort ook? ‘FRACKING: COMING SOON TO A FIELD NEAR YOU!’ [Petitie tegen schaliegasboringen]

23

augustus

Zijn de banken van de toekomst Google en Facebook?

Wanneer gebruikt u nog papiergeld en munten? Veel betalingen doet u met uw bankpasje. Geld bestaat dan uit enen en nullen: digitale informatie. Deze digitale gegevensstroom wordt veelal afgehandeld door ICT-bedrijven die ingehuurd zijn door de bank, dus niet door de bank zelf. Doen bankgebouwen, fysieke kluizen er nog wel toe? Why Do we need banks? The Banks of Tomorrow: Think Google and Facebook [in: Wired]

23

augustus

Hoe SNS bericht NRC onderuit haalde

Een UvA-studente, oud-stagiare van NRC Handelsblad, schreef onlangs de scriptie In de aanval. Effecten van crisiscommunicatie door bedrijven op berichtgeving. “[...] Krant en bank kwamen eind vorig jaar keihard in botsing door een uitgebreid artikel van [NRC] over de noodsituatie bij de vastgoedpoot van de bank, die inmiddels is genationaliseerd [...]” Bron: NRC Handelsblad Lees in dat artikel hoe NRC en SNS te werk gingen. || Wellicht zijn deze artikelen ook interessant: ‘ABN AMRO failliet‘ – onze pittige column over die andere bank. En: ‘Door de bank genomen‘.

23

augustus

Acht u organisaties en management positief of negatief?

Positief? Dan bent u naïef en wereldvreemd. Negatief? Dat getuigt van levenservaring. Of zit het wellicht toch anders? Volgens filosoof Naud van der Ven wellicht wél. Lees zijn column / blog: Zwarte zwaan.

09

juni

Intelligent ongehoorzaam

Wat doe je als je baas je verbiedt om, ondanks het warme weer (wel 35 graden Celsius in de kabine), in korte broek te werken? Precies: dan doe je gewoon een rok aan! Althans, dat is wat Zweedse machinisten doen. Lees hier.

09

juni

Yes We Scan!

Lees de column in The Guardian over de schandalige DDR-achtige Big Brother-praktijken waarin Amerikaanse geheime diensten ons via Google en andere internetdiensten stiekem in de gaten houden: On whistleblowers and government threats of investigation – No healthy democracy can endure when the most consequential acts of those in power remain secret and unaccountable. Met daarin de meer dan duidelijke passage:

The way things are supposed to work is that we’re supposed to know virtually everything about what they do: that’s why they’re called public servants. They’re supposed to know virtually nothing about what we do: that’s why we’re called private individuals.

This dynamic – the hallmark of a healthy and free society – has been radically reversed. Now, they know everything about what we do, and are constantly building systems to know more. Meanwhile, we know less and less about what they do, as they build walls of secrecy behind which they function. That’s the imbalance that needs to come to an end. [...]

Nog meer lezen? Lees dan ook: What We Don’t Know About Spying on Citizens: Scarier Than We Know – The NSA’s surveillance of cell-phone calls show how badly we need to protect the whistle-blowers who provide transparency and accountability. [In: The Atlantic].

03

maart

Een hele generatie die nooit werk heeft gehad

 

In met name de zuidelijke EU-landen groeit een hele generatie op die, ongewild, nooit werk heeft gehad. Het aantal jongeren dat buitengesloten is, dat niet mee mag doen aan het werkproces stijgt elke maand (klik door, om grote grafiek te zien: European Under-25 ‘Youth’ Unemployment Rates). De aantallen zijn inmiddels vergelijkbaar met de jeugdwerkloosheid in de Arabische wereld. De jeugdwerkloosheid was een belangrijke oorzaak voor het uitbreken van de ‘Lente’ (-opstanden) in diverse Arabische landen…

(meer…)

18

februari

‘Geef terug!’

Jelle Brandt Corstius vindt dat het nu tijd is voor de oud-SNS topman om zijn bonus terug te geven. Brandt Corstius: “Een tijdlang luidde de slogan van SNS ‘Geef!’. Mijn slogan: ‘Geef terug!’ ” Hij roept eenieder op om een mail te sturen aan genoemde SNS-topman met het verzoek om de evident (moreel) onverdiende bonus terug te geven. Naar Jelle’s oproep. De OrganisatieActivist laakte het ethisch besef van bankiers al eerder. Onder meer in: ABN AMRO failliet! – Deze column werd met onze voorafgaande toestemming overgenomen door de website Joop.nl en werd ook daar vaak gelezen. En lees hier ons dossier Occupy!

03

augustus

Grote ambities, diepe afgronden

Leukerbad BurgerbadDoor: Henk Hogeweg, organisatieactivist op reis
Eind jaren negentig werd een van de zes grootste toeristische plaatsen van Zwitserland, Leukerbad in kanton Wallis, wakker geschud door een enorm financieel schandaal. De ambities van de gemeente waren enorm. Er werd letterlijk tegen de klippen op gebouwd. Met het vermaarde bronwater van het kuuroord leek ook het geld binnen te stromen. Alles kon gefinancierd worden en alles moest dan ook plotsklaps gerealiseerd. Geheel tegen de gewoonte van de Zwitsers in, die al eeuwenlang een ‘slow life’ leidden en beetje bij beetje in hun woonplaatsen investeerden.

Lees verder »

20

juli

Schone energie een vrouwending?

Zat de Club van Rome er maar paar jaar naast? Grafiek uit: Limits to Growth (1972)

Uit rapport: Club van Rome; Limits to Growth; 1972

Onderweg naar het Limes-Museum in Aalen vallen je, eenmaal in Duitsland, gelijk een paar zaken op. Op veel Duitse auto’s zit nog steeds het WK-vlaggetje, de benzine is 25-30 cent goedkoper per liter (gemiddeld 1,50 euro), in nagenoeg alle dorpen staan enorme industriële fabrieken (maakindustrie) en ik zag er nergens woningen te koop staan. Maar waar ik het over wil hebben: je breekt je nek over de zonnepanelen en windmolens in Duitsland.

Lees verder »

16

juni

Pim, de Corporate Animal

Schermafbeelding 2014-06-16 om 21.50.21Vorige week kwam ik er weer eentje tegen: de ‘corporate animal’!

We zijn met z’n allen in een geanimeerd gesprek over het wel en wee van de relatief kleine onderneming. Voor mij is het een eerste ontmoeting met dit team. Hij zit een paar deelnemers verder op in de vergaderzaal. Pim is veel aan het woord en zegt zinnige dingen. Hij lijkt een wijs man want hij heeft hij al veel meegemaakt. Hij heeft overal een mening en visie over. Zijn betrokkenheid is overduidelijk.

Lees verder »

01

juni

Gegijzeld door de organisatie

decision makerHet is vooral heel verwarrend. Ik bedoel dat de woorden organisatie en organiseren zo op elkaar lijken. Want ze zijn voor een belangrijk deel elkaars tegenpool. Zodra je een organisatie binnenstapt, is het afgelopen met het organiseren. Vanaf dat moment doet de organisatie dat voor jou. Lees verder »

18

mei

Het is de Angelsaksische cultuur, daar kun je niets aan doen..!

Rapport: Who is the typical fraudster? KPMG Analysis of Global Pattrens of Fraud. (KPMG)

KPMG-rapport: ‘Who is the typical fraudster? KPMG Analysis of Global Patterns of Fraud’ Handig vinden wij-van-De OA: de conclusie staat al op de cover! :-)

Vorige week werd ik gebeld door de inmiddels toenmalige baas van de KPMG (volgens Youp inmiddels omgedoopt tot KPMGVD) wat hij nu moest doen. Optreden of aftreden? Hij legde me zijn case uit. Ik noem hier zijn naam maar even niet, anders moet dit stukje over een paar jaar weer uit de registers van Google verdwijnen i.v.m. de aangescherpte privacy-regels. Die man is zo stinkend rijk van zijn vieze zaakjes dat hij zelfs over een paar jaar Google zou kunnen dwingen zijn naam weg te laten halen uit de NIVRA-registers. ‘Iedereen heeft er recht op dat zijn verleden wordt gewist’. Je verzint het niet.

Lees verder »

07

mei

Onderwijs: waarom doen we dit?

Leerling OnderwijzerHeel lang geleden was er eens een tijd, waarin ‘ledigheid’ als ‘des duivels oorkussen’  werd gezien en het onderwijs zich ook vanuit de politieke agenda vooral richtte op de verheffing van het volk: de werkende klasse. Door de invloed van de industrialisatie was behoefte aan geschoolde arbeiders. Kwalificeren en socialiseren. Kinderen leren en gehoorzamen: het vat moest gevuld worden met kennis en vaardigheden. Het onderwijs-concept treffend verwoord in Bordewijk’s Bint:

‘het kind moet stijgen, de leraar niet buigen’.

Lees verder »

28

april

Is het werkelijk?

wonderlijk_werkelijkEr heerst grote stelligheid, dat de zorgkosten in ons land ‘te’ hoog zijn.. Waardoor we dat eigenlijk zo vinden is mij niet duidelijk. Maar dat de zorgkosten ‘te‘ hoog zijn, daar twijfelen maar weinigen aan. Je kunt het natuurlijk denken. En als je het kunt denken, dan lijkt het al een beetje werkelijkheid. Of het daarmee echt zo is blijft nog steeds de vraag, Werkelijk gaat over wat bestaat. En ik heb nog steeds geen sluitend verhaal gehoord, dat mij doet denken dat de zorgkosten in ons land ‘te’ hoog zijn.

Lees verder »

21

april

Drie vinkjes

CheckMijn moeder woont in een verzorgingshuis. Op een gesloten afdeling. Ze heeft Alzheimer. Het vogeltje mocht mee. Basje stond eerst in haar kamer, maar omdat ze steeds langer in de gemeenschappelijke huiskamer verbleef, verhuisde ook Basje. En er kwam een vogeltje bij. Een gezelschapsdier voor Basje. Een grote kooi met twee parkieten staat vlak naast haar stoel, maar mijn moeder kent Basje niet meer. Het komt misschien omdat de ziekte in haar huishoudt, een grote schoonmaak die rigoreus opruimt. Alleen oude herinneringen aan mensen van haar jeugd, blijven opkomen. Soms even. Misschien komt het ook omdat ze door het verhuizen van de kooi naar de ‘huiskamer’, afgesneden is van haar dagelijkse taak om voor Basje te zorgen. Dagelijks zorgen voor haar gezin en voor honden en de Basjes die ze in de loop van haar leven heeft gehad, gaf haar bestaan betekenis. Nu is dat weg. Ook mijn vader is er niet meer. Er wordt nu voor haar gezorgd.

Lees verder »

13

april

Nieuwscentrum

Kapper BrouwerHet is eind jaren vijftig. Kapper Kees Brouwer valt lachend de huiskamer binnen. De tranen rollen hem van de wangen. Geen wonder, want zojuist ontwikkelde zich samen met zijn klanten in de ‘scheerkamer’ een aanstekelijk en komisch verhaal. Een over die ware gebeurtenissen op het Groningse Hoogeland, het land van boeren en dorpen als Uithuizen, Zijldijk en Loppersum.

Lees verder »

30

maart

Naamloos

NazgulAls tiener kon ik er niet uit loskomen. Eindeloze massa’s wonderlijke wezens raasden door de trilogie. Beschreven op een manier waarop je het idee had dat je elk daarvan in de ogen kon kijken. De nazgûl, de orks, de uruk-hai. J.R.R. Tolkien nam uitgebreid de tijd om ze van een karakter te voorzien.

Lees verder »

Ontwerp & Realisatie: @Quest WebDesign.
© 2007 - 2014 Stichting de OrganisatieActivist. Disclaimer