Logo

31

december

Portugezen dumpen huisvuil bij banken

Eerst dumpten de banken rommel bij hun klanten, zoals u weet. Nu vuilnismannen in Portugal in staking zijn, dachten Portugese burgers dat dat een goede gelegenheid was om een wederdienst te verrichten: ze dumpten hun Kerstafval bij banken.

31

december

Is 32 uur per week nietjes tellen echt de kortste weg naar werk of alleen maar vernederend?

Dit is de tijd om Orwell weer eens te (her)lezen vindt historicus Rutger Bregman. Dan herken je het wellicht: de opkomst van de participatiedictatuur. In de Volkskrant van 27-12-2013 vraagt Bregman zich in een lezenswaardig opiniërend artikel af: “Is 32 uur per week nietjes tellen echt de kortste weg naar werk?” Zie in dit verband ook deze columns op onze site: Organisaties als georganiseerde vernedering en Arbeid maakt vrij!

19

oktober

Rolmodellen

 

 

 

 

 

(meer…)

12

oktober

Overheid leert ondernemers dat klanten belangrijk zijn

Beste meneren van grote telefoonondernemingen, dat iemand van de overheid (!), namelijk onze eigen Neelie in Brussel jullie moet uitleggen dat klanten niet de vijand zijn: schaam je! Stop met het beroven van jullie klanten! EUROPA KLANTEN, BEST BELANGRIJK!

10

oktober

De illusie van de fusie

Ben je bestuurder van een ziekenhuis, zorginstelling, basisschool, scholengemeenschap? Lees dan i.i.g. dit artikel: De illusie van fusie. (FD column in Economisch Statistische Berichten [ESB])

10

oktober

‘Ik stop ermee!’

“Erica Ritzema gaf 29 jaar onderwijs aan kleuters. Afgelopen schooljaar is zij gestopt omdat zij zich niet meer kon conformeren aan alles wat er van haar werd verlangd als leerkracht. Met haar ingezonden stuk ‘Kleuter in Nederland verdient beter’ haalde ze de pers (o.a. Noordhollands Dagblad, d.d. 10-11-’12).” Lees hier haar opzegbrief.

05

oktober

Bankers threatening to leave the country if they don’t get their bonusses?‏

We will drive them to the airport!
Become a volunteer driver and make sure bankers make it to the airport.

www.WeWillDriveThemToTheAirport.co.uk/

04

oktober

‘Know what your job is’

Bryan Cranston over (zijn) vakmanschap. HIER (YouTube).

02

oktober

Boek: ‘Sociaal doe-het-zelven. De idealen en de politieke praktijk’

Los van de vraag of wij de politieke ‘kleur’ van de schrijvers Pieter Hilhorst en Jos van der Lans delen, hebben ook wij aandacht voor deze vragen:

Hoe kan het dat in Estland vijftigduizend mensen bereid zijn om vrijwillig zwerfvuil op te ruimen? Hoe is het mogelijk dat een oproep in Trouw de stoot geeft tot de aanschaf van 50.000 zonnepanelen, zonder enige vorm van subsidie? Hoe kan het dat een groeiend aantal zzp’ers elkaars risico op arbeidsongeschiktheid opvangen in kleinschalige ‘broodfondsen’? Hoe komt het dat hulpverleners vaak familie en vrienden over het hoofd zien als het in een gezin helemaal fout loopt? En dat deze naasten als ze daarom in een Eigen Kracht-conferentie gevraagd worden, zich het vuur uit de sloffen lopen“. Naar de boekpresentatie op 3 oktober 2013 om 20.00 uur? Het kan! Zie hier.

19

september

Maak de NSA gek. ‘Stop watching us!’

Maak de NSA gek door bij elk website-bezoek willekeurige ‘verdachte’ termen het internet op te slingeren.  “Flagger is a browser add-on that automatically puts red flag keywords (like bomb, Taliban and anthrax) into the web addresses you visit. Install Flagger and help us send a message: government surveillance has gone too far.” Zie: http://flagger.io.

09

september

Universiteiten zijn (geen) fabrieken

Filosoof en publicist Sjoerd van Hoorn schrijft in een opinie in De Volkskrant dat het helemaal niet goed gaat met de Nederlandse universiteiten. De oorzaak ligt, volgens hem – niet erg verrassend voor vaste bezoekers van deze website – ‘in het bedrijfsmatige denken in termen van output’. Deze zorgelijke voorkeur voor Angelsaksisch organiseren, betreft het hele (hoger) onderwijs; iets dat talloze malen eerder op deze site aandacht heeft gekregen. Een citaat van Van Van Hoorn: “Managers managen nu eenmaal zoals krokodillen bijten naar wat voor hun bek komt” Lees hier die opinie van Van Hoorn in De Volkskrant.

25

augustus

Schaliegas veilig? Kijk en oordeel zelf!

Volgens een rapport zou boren naar schaliegas in NL veilig kunnen zijn. Wij bevelen u van harte deze (ondertitelde) prijswinnende documentaire Gasland aan, over de gevolgen van schaliegaswinning in de VS, onlangs te zien in VPRO’s Tegenlicht. De beelden spreken voor zich. Zo toont een boer hoe vervuild zijn drinkwater is door het zgn. ‘fraccen‘. Hij zet de kraan aan en houdt er een vlammetje bij: het water brandt..! Brandt uw water binnenkort ook? ‘FRACKING: COMING SOON TO A FIELD NEAR YOU!’ [Petitie tegen schaliegasboringen]

23

augustus

Zijn de banken van de toekomst Google en Facebook?

Wanneer gebruikt u nog papiergeld en munten? Veel betalingen doet u met uw bankpasje. Geld bestaat dan uit enen en nullen: digitale informatie. Deze digitale gegevensstroom wordt veelal afgehandeld door ICT-bedrijven die ingehuurd zijn door de bank, dus niet door de bank zelf. Doen bankgebouwen, fysieke kluizen er nog wel toe? Why Do we need banks? The Banks of Tomorrow: Think Google and Facebook [in: Wired]

23

augustus

Hoe SNS bericht NRC onderuit haalde

Een UvA-studente, oud-stagiare van NRC Handelsblad, schreef onlangs de scriptie In de aanval. Effecten van crisiscommunicatie door bedrijven op berichtgeving. “[...] Krant en bank kwamen eind vorig jaar keihard in botsing door een uitgebreid artikel van [NRC] over de noodsituatie bij de vastgoedpoot van de bank, die inmiddels is genationaliseerd [...]” Bron: NRC Handelsblad Lees in dat artikel hoe NRC en SNS te werk gingen. || Wellicht zijn deze artikelen ook interessant: ‘ABN AMRO failliet‘ – onze pittige column over die andere bank. En: ‘Door de bank genomen‘.

23

augustus

Acht u organisaties en management positief of negatief?

Positief? Dan bent u naïef en wereldvreemd. Negatief? Dat getuigt van levenservaring. Of zit het wellicht toch anders? Volgens filosoof Naud van der Ven wellicht wél. Lees zijn column / blog: Zwarte zwaan.

09

juni

Intelligent ongehoorzaam

Wat doe je als je baas je verbiedt om, ondanks het warme weer (wel 35 graden Celsius in de kabine), in korte broek te werken? Precies: dan doe je gewoon een rok aan! Althans, dat is wat Zweedse machinisten doen. Lees hier.

09

juni

Yes We Scan!

Lees de column in The Guardian over de schandalige DDR-achtige Big Brother-praktijken waarin Amerikaanse geheime diensten ons via Google en andere internetdiensten stiekem in de gaten houden: On whistleblowers and government threats of investigation – No healthy democracy can endure when the most consequential acts of those in power remain secret and unaccountable. Met daarin de meer dan duidelijke passage:

The way things are supposed to work is that we’re supposed to know virtually everything about what they do: that’s why they’re called public servants. They’re supposed to know virtually nothing about what we do: that’s why we’re called private individuals.

This dynamic – the hallmark of a healthy and free society – has been radically reversed. Now, they know everything about what we do, and are constantly building systems to know more. Meanwhile, we know less and less about what they do, as they build walls of secrecy behind which they function. That’s the imbalance that needs to come to an end. [...]

Nog meer lezen? Lees dan ook: What We Don’t Know About Spying on Citizens: Scarier Than We Know – The NSA’s surveillance of cell-phone calls show how badly we need to protect the whistle-blowers who provide transparency and accountability. [In: The Atlantic].

03

maart

Een hele generatie die nooit werk heeft gehad

 

In met name de zuidelijke EU-landen groeit een hele generatie op die, ongewild, nooit werk heeft gehad. Het aantal jongeren dat buitengesloten is, dat niet mee mag doen aan het werkproces stijgt elke maand (klik door, om grote grafiek te zien: European Under-25 ‘Youth’ Unemployment Rates). De aantallen zijn inmiddels vergelijkbaar met de jeugdwerkloosheid in de Arabische wereld. De jeugdwerkloosheid was een belangrijke oorzaak voor het uitbreken van de ‘Lente’ (-opstanden) in diverse Arabische landen…

(meer…)

18

februari

‘Geef terug!’

Jelle Brandt Corstius vindt dat het nu tijd is voor de oud-SNS topman om zijn bonus terug te geven. Brandt Corstius: “Een tijdlang luidde de slogan van SNS ‘Geef!’. Mijn slogan: ‘Geef terug!’ ” Hij roept eenieder op om een mail te sturen aan genoemde SNS-topman met het verzoek om de evident (moreel) onverdiende bonus terug te geven. Naar Jelle’s oproep. De OrganisatieActivist laakte het ethisch besef van bankiers al eerder. Onder meer in: ABN AMRO failliet! – Deze column werd met onze voorafgaande toestemming overgenomen door de website Joop.nl en werd ook daar vaak gelezen. En lees hier ons dossier Occupy!

14

februari

‘Top failliete scholenkoepel Amarantis leefde als zonnekoningen’ (rapport)

Top failliete scholenkoepel Amarantis leefde als zonnekoningen‘, kopt de Volkskrant vandaag. Een onderzoek naar zelfverrijking, belangenverstrengeling en vriendjespolitiek door een commissie onder leiding van oud-Groen Linksfractievoorzitster Femke Halsema, heeft: ‘een waslijst [aan] ongewenste gedragingen’ opgelevert. Ga naar artikel in de Volkskrant.

13

april

Nieuwscentrum

Kapper BrouwerHet is eind jaren vijftig. Kapper Kees Brouwer valt lachend de huiskamer binnen. De tranen rollen hem van de wangen. Geen wonder, want zojuist ontwikkelde zich samen met zijn klanten in de ‘scheerkamer’ een aanstekelijk en komisch verhaal. Een over die ware gebeurtenissen op het Groningse Hoogeland, het land van boeren en dorpen als Uithuizen, Zijldijk en Loppersum.

Lees verder »

30

maart

Naamloos

NazgulAls tiener kon ik er niet uit loskomen. Eindeloze massa’s wonderlijke wezens raasden door de trilogie. Beschreven op een manier waarop je het idee had dat je elk daarvan in de ogen kon kijken. De nazgûl, de orks, de uruk-hai. J.R.R. Tolkien nam uitgebreid de tijd om ze van een karakter te voorzien.

Lees verder »

16

maart

Over het aanbesteden van de thuiszorg door gemeenten

Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Thuiszorg - De OAINLEIDING

Alhoewel marktwerking in het algemeen niet altijd het beste in bestuurders naar boven haalt, lossen we toch nog ieder probleem waarover we iets grondiger zouden kunnen en moeten nadenken op met ‘méér marktwerking’. Onbedoelde effecten daarvan zijn bijvoorbeeld te zien in het onderwijs. Zo gaan scholen geen beter onderwijs geven als gevolg van marktwerking, hoewel dat wel de bedoeling is. Zij weigeren domweg elkaars leerlingen / studenten bij de poort om de gewenste kwaliteit te realiseren. Leerlingen die mogelijk niet goed mee kunnen met de standaardaanpak worden daarom ook geweigerd. Misschien handig voor de score of ranking van een individuele school, maar de maatschappij schiet er niets mee op. Integendeel. En dat is wél de bedoeling want scholen worden met gemeenschapsgeld gefinancierd.
Lees verder »

08

maart

Steve J/T-obs?

jobsHet moet ergens op een vrijdag in oktober vorig jaar geweest zijn. De intercity maakte een stop in Zaandam. Er stapte een jonge knul in van ik schat net onder de 20 jaar. Ik zat in de eerste klas coupe halverwege een krant te lezen. Hij zocht een plek, halverwege het treinstel, waar een glazen wand de grens tussen werken en denken veronderstelt te markeren. Hij nam plaats in dit deel van de trein. Dit trok de aandacht van enkele van mijn medereizigers, ook al, omdat hij wat interessante musthaves uit zijn tas haalde. Met name het nieuwste Apple-product (het zou de Iphone5 geweest kunnen zijn) trok in het bijzonder de aandacht.

Lees verder »

02

maart

Is veranderen uit?

Door: Naud van der Ven

golven zee

Dat zou je kunnen afleiden uit opmerkelijk veel geluiden in die richting van de laatste tijd.

Zo was er een NRC-column van Ben Tiggelaar, groot geworden als veranderkundig consultant met een scherpe blik, waarin hij managers voorhoudt dat het misschien helemaal niets wordt met een voorgenomen verandering. En dat doorduwen van een verandering en het onderdrukken van twijfels niet werkt omdat “juist dat wat niet gezegd mag worden stilzwijgend alle gesprekken domineert en vrijwel altijd tot problemen leidt”. Hij citeert aan het eind een advies van Paul Kloosterboer: “Trucs helpen niet. Wat wel werkt: eerlijkheid, anderen zelf laten nadenken, afwachten…En domweg accepteren dat veel veranderingen mislukken”.

Lees verder »

23

februari

Long gamma, de beste optie voor de toekomst

Long Gamma 2

‘… everybody owns the greatest ideas

and it feels like there’s a big one round the corner’

(Elbow – New York Morning)

De opwinding over een half procent economische groei in 2014 was enorm. Een paar dagen later echter blijkt, dat de werkloosheid toch weer gestegen is. Het betrof slechts kapitaalgroei. Zo gaat het in kapitalistische economieën. Kapitaalgroei leidt tot meer werkloosheid. Boekhoudkundige groei is het, weinig reëel. De werkende middenklasse merkt er niets van. Zij slaapwandelen rustig door in hun schijnzekerheid.  De kapitaalbezitters grijnzen en worden weer een beetje rijker.  En de werklozen, inclusief studenten, blijven werkloos, maar zijn nu groter in aantal.

Lees verder »

16

februari

Startblokken en remblokken

WielblokkenLaten we het eens hebben over de ander: over de collega’s, over de medewerkers. Want laten we wel wezen: als trainer, als HR-er en vooral als manager doe je er toch alles aan om je medewerkers in de startblokken te zetten. We hebben immers allang begrepen dat je ze de ruimte moet geven. Empowerment is het grote woord. Daarom geef je hen alle gelegenheid om mee te denken. Ze mogen elke training volgen om de klus goed te klaren. Je geeft hen zoveel mogelijk verantwoordelijkheid waardoor je nota bene zelf veel risico loopt. Als het mis gaat krijg jij als manager immers op je kop. En wat doen ze?

Lees verder »

04

januari

De grote sprong voorwaarts

door: Jan Tolhuijs

Soms blijven dingen hangen of blijken een verre reikwijdte te hebben. Een waarneming van ons reukorgaan brengt je terug naar een moment in je jeugd, jaren terug. Zo moest ik plotseling terugdenken aan een verhaal van mijn vader. Hij vertelde – ik herinner mij vooral de spot – dat door empirisch onderzoek was komen vast te staan, dat als je de achterpoten van een sprinkhaan een aantal malen achtereen halveert, “het dier uiteindelijk niet meer springt” . Voor de hand liggend zou je zeggen. Mogelijk duidde hij hier op komisch wijze op uitkomsten van onderzoek en het nut hiervan. Toen al….

Lees verder »

29

december

Arbeid maakt vrij! – NIEUWJAARSCOLUMN 2013 => 2014

- In de serie ‘Daar zijn mijn mensen niet aan toe’

Schijnt nepposter te zijn...

In mijn november-column (link) op deze plek maakte ik gewag van het gegeven dat het concept ‘marktwerking’ weer dingen mogelijk maakt die we sinds WO-II ver weg hadden gestopt. Deze week zag ik daar weer zo’n treffend voorbeeld van. De Gemeente Amsterdam is van mening dat er tegenprestaties voor een uitkering moet worden geleverd: schoenpoetsen, nietjes uit documenten halen, pagina’s tellen en natellen, planten tot vervelends toe water geven, …

Lees verder »

22

december

Mijn ‘selfie’ – KERSTCOLUMN 2013

Selfie Henk Hogeweg 2013Reflecteren op het voorbije jaar,

zoals dat gebruikelijk gaat.

Om te ontdekken,

dat als de klok straks twaalf slaat,

er niets veranderd.

 

Het zegt weinig meer: de Tijd.

Vervreemd van het aanbod dat leven heet,

hebben we ons afgesneden van de natuurlijke

energie, waarin we het best gedijen.

 

Chronos lijkt Kairos al zo lang de baas.

Lees verder »

Ontwerp & Realisatie: @Quest WebDesign.
© 2007 - 2014 Stichting de OrganisatieActivist. Disclaimer