Logo

07

maart

‘Vrijwilliger van het jaar doet niet genoeg voor uitkering’

‘Vrijwilliger van het jaar’ die fulltime een centrum voor kankerpatiënten runt ‘doet niet genoeg voor uitkering’ Zo is te lezen in het Algemeen Dagblad.

07

maart

‘Spocking’ van Canadese vijfjes

Spock op vijfjeDe Bank of Canada spoort Star Trek fans aan om te stoppen met het ‘Spocken’ (‘Spocking’) van hun vijfjes.

07

maart

“I found myself turning into an idiot!”

David Graeber bij Occupy in Boston

David Graeber

“I found myself turning into an idiot!”: David Graeber explains the life-sapping reality of bureaucratic life. The activist-academic and Occupy Wall Street champion tells Salon about his new book on the bureaucratic state.

Link naar recent artikel op Salon.com

Lees ook het artikel uit 2012, geschreven door David Graeber zelf: ‘Of Flying Cars and the Declining Rate of Profits‘ in: The Baffler (TheBaffler.com)

28

november

Hart voor de zaak

flessenpostEen Utrechtse postbode is de gracht ingesprongen om zijn tas met post te redden. Door de schuine kades was het karretje met de posttassen richting het water gereden. 

Twee tassen kon hij nog op het droge houden maar één tas viel in de gracht. De postbode twijfelde niet en sprong de tas achterna.

PostNL laat weten erg blij te zijn met de medewerker. Woordvoerster Hanne Kluck van het postbedrijf: “De postbode is een ervaren en betrokken medewerker die al jaren voor ons werkt. Hij doet zijn werk altijd goed en kent de wijk dan ook uitstekend.”

(meer…)

05

oktober

Zou het?

God Created War So That Americans _ _ _

21

april

‘Uw enige verdienste is: geboren te zijn’

Schermafbeelding 2014-04-21 om 14.32.22Een aanklacht tegen de 16e eeuwse Franse adel, die zich voornamelijk door louter erfopvolging in stand kon houden en zo aan de macht bleef, was die van, ik meen Rabelais, die in één van zijn boeken Gargantua of Pantagruel (ik weet het eerlijk gezegd niet meer) zoiets, als aanklacht, tegen de adel laat zeggen als: ‘Uw enige verdienste is: geboren te zijn’.

Rijkdom wordt wéér louter erfelijk. Een schrikbarende ongelijkheid dreigt, volgens de Franse econoom Thomas Piketty. Hij toont aan dat kapitalisme gecorrigeerd moet worden want macht en rijkdom vloeien naar een kleine groep families. In NL bezit de rijkste 1% een kwart (!) van alle vermogen. Qua vermogensongelijkheid scoort ons land daarmee in de top Joop.nl.

31

december

Portugezen dumpen huisvuil bij banken

Eerst dumpten de banken rommel bij hun klanten, zoals u weet. Nu vuilnismannen in Portugal in staking zijn, dachten Portugese burgers dat dat een goede gelegenheid was om een wederdienst te verrichten: ze dumpten hun Kerstafval bij banken.

31

december

Is 32 uur per week nietjes tellen echt de kortste weg naar werk of alleen maar vernederend?

Dit is de tijd om Orwell weer eens te (her)lezen vindt historicus Rutger Bregman. Dan herken je het wellicht: de opkomst van de participatiedictatuur. In de Volkskrant van 27-12-2013 vraagt Bregman zich in een lezenswaardig opiniërend artikel af: “Is 32 uur per week nietjes tellen echt de kortste weg naar werk?” Zie in dit verband ook deze columns op onze site: Organisaties als georganiseerde vernedering en Arbeid maakt vrij!

19

oktober

Rolmodellen

 

 

 

 

 

(meer…)

12

oktober

Overheid leert ondernemers dat klanten belangrijk zijn

Beste meneren van grote telefoonondernemingen, dat iemand van de overheid (!), namelijk onze eigen Neelie in Brussel jullie moet uitleggen dat klanten niet de vijand zijn: schaam je! Stop met het beroven van jullie klanten! EUROPA KLANTEN, BEST BELANGRIJK!

10

oktober

De illusie van de fusie

Ben je bestuurder van een ziekenhuis, zorginstelling, basisschool, scholengemeenschap? Lees dan i.i.g. dit artikel: De illusie van fusie. (FD column in Economisch Statistische Berichten [ESB])

10

oktober

‘Ik stop ermee!’

“Erica Ritzema gaf 29 jaar onderwijs aan kleuters. Afgelopen schooljaar is zij gestopt omdat zij zich niet meer kon conformeren aan alles wat er van haar werd verlangd als leerkracht. Met haar ingezonden stuk ‘Kleuter in Nederland verdient beter’ haalde ze de pers (o.a. Noordhollands Dagblad, d.d. 10-11-’12).” Lees hier haar opzegbrief.

05

oktober

Bankers threatening to leave the country if they don’t get their bonusses?‏

We will drive them to the airport!
Become a volunteer driver and make sure bankers make it to the airport.

www.WeWillDriveThemToTheAirport.co.uk/

04

oktober

‘Know what your job is’

Bryan Cranston over (zijn) vakmanschap. HIER (YouTube).

02

oktober

Boek: ‘Sociaal doe-het-zelven. De idealen en de politieke praktijk’

Los van de vraag of wij de politieke ‘kleur’ van de schrijvers Pieter Hilhorst en Jos van der Lans delen, hebben ook wij aandacht voor deze vragen:

Hoe kan het dat in Estland vijftigduizend mensen bereid zijn om vrijwillig zwerfvuil op te ruimen? Hoe is het mogelijk dat een oproep in Trouw de stoot geeft tot de aanschaf van 50.000 zonnepanelen, zonder enige vorm van subsidie? Hoe kan het dat een groeiend aantal zzp’ers elkaars risico op arbeidsongeschiktheid opvangen in kleinschalige ‘broodfondsen’? Hoe komt het dat hulpverleners vaak familie en vrienden over het hoofd zien als het in een gezin helemaal fout loopt? En dat deze naasten als ze daarom in een Eigen Kracht-conferentie gevraagd worden, zich het vuur uit de sloffen lopen“. Naar de boekpresentatie op 3 oktober 2013 om 20.00 uur? Het kan! Zie hier.

19

september

Maak de NSA gek. ‘Stop watching us!’

Maak de NSA gek door bij elk website-bezoek willekeurige ‘verdachte’ termen het internet op te slingeren.  “Flagger is a browser add-on that automatically puts red flag keywords (like bomb, Taliban and anthrax) into the web addresses you visit. Install Flagger and help us send a message: government surveillance has gone too far.” Zie: http://flagger.io.

09

september

Universiteiten zijn (geen) fabrieken

Filosoof en publicist Sjoerd van Hoorn schrijft in een opinie in De Volkskrant dat het helemaal niet goed gaat met de Nederlandse universiteiten. De oorzaak ligt, volgens hem – niet erg verrassend voor vaste bezoekers van deze website – ‘in het bedrijfsmatige denken in termen van output’. Deze zorgelijke voorkeur voor Angelsaksisch organiseren, betreft het hele (hoger) onderwijs; iets dat talloze malen eerder op deze site aandacht heeft gekregen. Een citaat van Van Van Hoorn: “Managers managen nu eenmaal zoals krokodillen bijten naar wat voor hun bek komt” Lees hier die opinie van Van Hoorn in De Volkskrant.

25

augustus

Schaliegas veilig? Kijk en oordeel zelf!

Volgens een rapport zou boren naar schaliegas in NL veilig kunnen zijn. Wij bevelen u van harte deze (ondertitelde) prijswinnende documentaire Gasland aan, over de gevolgen van schaliegaswinning in de VS, onlangs te zien in VPRO’s Tegenlicht. De beelden spreken voor zich. Zo toont een boer hoe vervuild zijn drinkwater is door het zgn. ‘fraccen‘. Hij zet de kraan aan en houdt er een vlammetje bij: het water brandt..! Brandt uw water binnenkort ook? ‘FRACKING: COMING SOON TO A FIELD NEAR YOU!’ [Petitie tegen schaliegasboringen]

23

augustus

Zijn de banken van de toekomst Google en Facebook?

Wanneer gebruikt u nog papiergeld en munten? Veel betalingen doet u met uw bankpasje. Geld bestaat dan uit enen en nullen: digitale informatie. Deze digitale gegevensstroom wordt veelal afgehandeld door ICT-bedrijven die ingehuurd zijn door de bank, dus niet door de bank zelf. Doen bankgebouwen, fysieke kluizen er nog wel toe? Why Do we need banks? The Banks of Tomorrow: Think Google and Facebook [in: Wired]

23

augustus

Hoe SNS bericht NRC onderuit haalde

Een UvA-studente, oud-stagiare van NRC Handelsblad, schreef onlangs de scriptie In de aanval. Effecten van crisiscommunicatie door bedrijven op berichtgeving. “[…] Krant en bank kwamen eind vorig jaar keihard in botsing door een uitgebreid artikel van [NRC] over de noodsituatie bij de vastgoedpoot van de bank, die inmiddels is genationaliseerd […]” Bron: NRC Handelsblad Lees in dat artikel hoe NRC en SNS te werk gingen. || Wellicht zijn deze artikelen ook interessant: ‘ABN AMRO failliet‘ – onze pittige column over die andere bank. En: ‘Door de bank genomen‘.

20

september

Banksy: commerciële maatschappijkritiek?

4683Sinds enkele weken probeer ik kaartjes te bemachtigen voor Dismaland, het ‘bemusementpark’ (verwarringspark) van Banksy, dat hij heeft opgebouwd in het vergane Lido aan de promenade van de Britse badplaats Weston-super-Mare.

Als kleinkind van een Engelse oma die een bed and breakfast runde in Margate, heb ik een zwak voor Britse badplaatsen – ook het troosteloze soort. Maar het is vooral als communicatie-activist dat ik vind dat ik Dismaland niet mag missen. Ik ben ervan overtuigd dat het hét actuele voorbeeld is van activistische communicatie. Een activistische communicatie must-see. Lees verder »

02

september

Er is altijd plaats voor koffie

Altijd plaats voor koffie - De OADe organisatie waar u werkt, is de wereld in het klein. Daarmee trap ik natuurlijk een open deur in want dat wist u allang. Binnen uw organisatie spelen dezelfde problemen als in de buitenwereld maar dan in microformaat.

De parallel met de actualiteit viel me op toen er in onze organisatie nieuwe koffiemachines werden neergezet. Over de oude waren al jaren vele klachten van ‘niet te zuipen’ tot ‘ik drink het niet want ik krijg er maagklachten van’. Ze waren door aanbesteding geselecteerd wat in dit geval niet garandeert dat je de beste koffie krijgt. In ieder geval: er was ruimte voor verbetering en met de invoering van het nieuwe werken werd die koe direct bij de horens gevat.

Lees verder »

26

juli

Vakantie?

Vakantie into the wild - De OA 2015Nooit is de mens actiever dan wanneer hij niets doet (Cato). De activiteit van het nietsdoen zorgt voor reflectie, waardoor het nieuwe weer een kans krijgt. Zo zit ik wat te mijmeren in Asquins (Frankrijk) in een huis van een goede kennis. Drie weken niets doen blijkt uiterst productief. Het huis heeft een heerlijke mini-bibliotheek en een teveel aan CD’s om af te luisteren.

Lees verder »

19

juli

Daarom: activistische communicatie!

Tussentijd EstherVorige week heb ik meegedaan aan de Rijnlandweek. Op de laatste ochtend kreeg ik het te kwaad. De oorzaak: de vele verhalen van de andere deelnemers, allemaal heel verschillend, maar vrijwel zonder uitzondering met dezelfde essentie: hoe onze samenleving zich steeds verder terugtrekt. Hoe wij onze verantwoordelijkheid steeds meer uitbesteden.

Lees verder »

06

juli

Het Trojka-bed

ProcrustesOp een luxe landgoed, ergens aan de weg tussen Brussel en Athene, gebeurden mysterieuze zaken. Een drietal politici opererend onder de duistere naam Trojka exploiteerden er een luxe hotel. Ze hielden er en bijzondere gastvrijheid op na. Het drietal nodigden er vertegenwoordigers van Europese landen uit en vergastten ze met een luxe verblijf. Geen wens van de nietsvermoedende gasten was teveel. Waar niet meteen aan tegemoet gekomen kon worden, werd beloofd voor de nabije toekomst. Vooral de belofte van welvaart en financiële stabiliteit sprak de gasten aan.

Lees verder »

28

juni

De Cyclus van Aandacht op zijn Rijnlands

aandacht1. – STOPPEN MET WAAR JE MEE BEZIG BENT

Halt houden, een pas op de plaats maken.

Dit is een bewuste daad van verzet tegen je normale manier van doen. Je bent anders geneigd om door te stomen op de automatische piloot.

Lees verder »

14

juni

Achterdocht als managementdrijfveer

vertrouwen-meten‘Wat is dat toch met mannen?’ zei een vriendin onlangs tegen me. ‘Waarom verzwijgen ze dingen, waarom zijn ze niet eerlijk?’
Ik zweeg. Mannen zijn kleine jongetjes. Zij zijn altijd bevreesd gebleven hun moeder teleur te stellen. Wat niet door de beugel kan moet verzwegen worden. Waar afspraken  of beloftes niet worden nagekomen moet een rookgordijn worden gecreëerd. Wantrouwen en achterdocht zijn ons deel.
Hoe zou het leven in onze organisaties eruit zien als we geen last hadden van achterdocht. Als we met elkaar zouden werken op basis van vertrouwen? Wat zou er dan overblijven van al die rapportagesystemen?

Lees verder »

07

juni

Het nieuwe leiderschap

Schermafbeelding 2015-06-07 om 09.34.34En hij was nog wel zo aaaardig…! Iedereen liep weg met ‘m, zo benaderbaar, zo gewoon op een flexplek tussen de anderen, zo dichtbij, zo aimabel, makkelijk in de omgang, transparant en oprecht. En toch liet iedereen hem vrijdag vallen als een baksteen. Roemloos, zonder vertrekpremie, moest NS-baas Timo Huges het veld ruimen. Het geval Timo toont maar weer eens aan hoe vals het gekweel is over het nieuwe leiderschap #HNL. Of eigenlijk: over leiderschap in het algemeen.
Lees verder »

30

mei

Hoe mijn start-up Facebook mores leerde

Le Son Hip du Monde Hop - Koffiebeker JorritHet is weekend en dan dient de vraag zich bij mij aan: wat zal ik eens doen? Het is licht bewolkt en er waait een stevige wind. De perfecte omstandigheden om lekker binnen te blijven en een nieuwe start-up te incubaten en de wereld een beetje te saven. Zou ik het wereldwijde kwaad, in de vorm van dat verderfelijke Facebook kunnen verslaan? Ik denk: Jazeker! Met wat internet, nieuw organiseren 3.0 en een stukje crowdfunding en the cloud gaat dat vast lukken.

Lees verder »

25

mei

Het Participatietijdperk en de Heilige Geest

Heilige GColumnist Bas Heijne fileert in de NRC dit Pinksterweekend nog eens dunnetjes de uitkomsten van de Fyra-enquête. Hij plaatst die in een ruimer kader: de bestuurlijke klasse is gegrepen door een idee – bijvoorbeeld privatisering, marktwerking, automatisering – dat uiteindelijk maar half begrepen wordt, maar wel wordt doorgedrukt op de nietsontziende manier die bekeerde gelovigen eigen is. Ik wijs ook op de 3-Decentralisaties en het concept ‘de participatiemaatschappij’ zoals door vele gemeentes beleden. In bijna 400 gemeentes gaat de invoering daarvan met een geweld dat veel weg heeft van een hersenspoeling. In de bestuurskunde-kerk is het evangelie gepredikt met als gevolg dat alle gemeentes in Nederland en Vlaanderen min of meer precies hetzelfde doen. Ongelooflijk!

Lees verder »

Ontwerp & Realisatie: @Quest WebDesign.
© 2007 - 2016 Stichting de OrganisatieActivist. Disclaimer