Logo

07

maart

‘Vrijwilliger van het jaar doet niet genoeg voor uitkering’

‘Vrijwilliger van het jaar’ die fulltime een centrum voor kankerpatiënten runt ‘doet niet genoeg voor uitkering’ Zo is te lezen in het Algemeen Dagblad.

07

maart

‘Spocking’ van Canadese vijfjes

Spock op vijfjeDe Bank of Canada spoort Star Trek fans aan om te stoppen met het ‘Spocken’ (‘Spocking’) van hun vijfjes.

07

maart

“I found myself turning into an idiot!”

David Graeber bij Occupy in Boston

David Graeber

“I found myself turning into an idiot!”: David Graeber explains the life-sapping reality of bureaucratic life. The activist-academic and Occupy Wall Street champion tells Salon about his new book on the bureaucratic state.

Link naar recent artikel op Salon.com

Lees ook het artikel uit 2012, geschreven door David Graeber zelf: ‘Of Flying Cars and the Declining Rate of Profits‘ in: The Baffler (TheBaffler.com)

28

november

Hart voor de zaak

flessenpostEen Utrechtse postbode is de gracht ingesprongen om zijn tas met post te redden. Door de schuine kades was het karretje met de posttassen richting het water gereden. 

Twee tassen kon hij nog op het droge houden maar één tas viel in de gracht. De postbode twijfelde niet en sprong de tas achterna.

PostNL laat weten erg blij te zijn met de medewerker. Woordvoerster Hanne Kluck van het postbedrijf: “De postbode is een ervaren en betrokken medewerker die al jaren voor ons werkt. Hij doet zijn werk altijd goed en kent de wijk dan ook uitstekend.”

(meer…)

05

oktober

Zou het?

God Created War So That Americans _ _ _

21

april

‘Uw enige verdienste is: geboren te zijn’

Schermafbeelding 2014-04-21 om 14.32.22Een aanklacht tegen de 16e eeuwse Franse adel, die zich voornamelijk door louter erfopvolging in stand kon houden en zo aan de macht bleef, was die van, ik meen Rabelais, die in één van zijn boeken Gargantua of Pantagruel (ik weet het eerlijk gezegd niet meer) zoiets, als aanklacht, tegen de adel laat zeggen als: ‘Uw enige verdienste is: geboren te zijn’.

Rijkdom wordt wéér louter erfelijk. Een schrikbarende ongelijkheid dreigt, volgens de Franse econoom Thomas Piketty. Hij toont aan dat kapitalisme gecorrigeerd moet worden want macht en rijkdom vloeien naar een kleine groep families. In NL bezit de rijkste 1% een kwart (!) van alle vermogen. Qua vermogensongelijkheid scoort ons land daarmee in de top Joop.nl.

31

december

Portugezen dumpen huisvuil bij banken

Eerst dumpten de banken rommel bij hun klanten, zoals u weet. Nu vuilnismannen in Portugal in staking zijn, dachten Portugese burgers dat dat een goede gelegenheid was om een wederdienst te verrichten: ze dumpten hun Kerstafval bij banken.

31

december

Is 32 uur per week nietjes tellen echt de kortste weg naar werk of alleen maar vernederend?

Dit is de tijd om Orwell weer eens te (her)lezen vindt historicus Rutger Bregman. Dan herken je het wellicht: de opkomst van de participatiedictatuur. In de Volkskrant van 27-12-2013 vraagt Bregman zich in een lezenswaardig opiniërend artikel af: “Is 32 uur per week nietjes tellen echt de kortste weg naar werk?” Zie in dit verband ook deze columns op onze site: Organisaties als georganiseerde vernedering en Arbeid maakt vrij!

19

oktober

Rolmodellen

 

 

 

 

 

(meer…)

12

oktober

Overheid leert ondernemers dat klanten belangrijk zijn

Beste meneren van grote telefoonondernemingen, dat iemand van de overheid (!), namelijk onze eigen Neelie in Brussel jullie moet uitleggen dat klanten niet de vijand zijn: schaam je! Stop met het beroven van jullie klanten! EUROPA KLANTEN, BEST BELANGRIJK!

10

oktober

De illusie van de fusie

Ben je bestuurder van een ziekenhuis, zorginstelling, basisschool, scholengemeenschap? Lees dan i.i.g. dit artikel: De illusie van fusie. (FD column in Economisch Statistische Berichten [ESB])

10

oktober

‘Ik stop ermee!’

“Erica Ritzema gaf 29 jaar onderwijs aan kleuters. Afgelopen schooljaar is zij gestopt omdat zij zich niet meer kon conformeren aan alles wat er van haar werd verlangd als leerkracht. Met haar ingezonden stuk ‘Kleuter in Nederland verdient beter’ haalde ze de pers (o.a. Noordhollands Dagblad, d.d. 10-11-’12).” Lees hier haar opzegbrief.

05

oktober

Bankers threatening to leave the country if they don’t get their bonusses?‏

We will drive them to the airport!
Become a volunteer driver and make sure bankers make it to the airport.

www.WeWillDriveThemToTheAirport.co.uk/

04

oktober

‘Know what your job is’

Bryan Cranston over (zijn) vakmanschap. HIER (YouTube).

02

oktober

Boek: ‘Sociaal doe-het-zelven. De idealen en de politieke praktijk’

Los van de vraag of wij de politieke ‘kleur’ van de schrijvers Pieter Hilhorst en Jos van der Lans delen, hebben ook wij aandacht voor deze vragen:

Hoe kan het dat in Estland vijftigduizend mensen bereid zijn om vrijwillig zwerfvuil op te ruimen? Hoe is het mogelijk dat een oproep in Trouw de stoot geeft tot de aanschaf van 50.000 zonnepanelen, zonder enige vorm van subsidie? Hoe kan het dat een groeiend aantal zzp’ers elkaars risico op arbeidsongeschiktheid opvangen in kleinschalige ‘broodfondsen’? Hoe komt het dat hulpverleners vaak familie en vrienden over het hoofd zien als het in een gezin helemaal fout loopt? En dat deze naasten als ze daarom in een Eigen Kracht-conferentie gevraagd worden, zich het vuur uit de sloffen lopen“. Naar de boekpresentatie op 3 oktober 2013 om 20.00 uur? Het kan! Zie hier.

19

september

Maak de NSA gek. ‘Stop watching us!’

Maak de NSA gek door bij elk website-bezoek willekeurige ‘verdachte’ termen het internet op te slingeren.  “Flagger is a browser add-on that automatically puts red flag keywords (like bomb, Taliban and anthrax) into the web addresses you visit. Install Flagger and help us send a message: government surveillance has gone too far.” Zie: http://flagger.io.

09

september

Universiteiten zijn (geen) fabrieken

Filosoof en publicist Sjoerd van Hoorn schrijft in een opinie in De Volkskrant dat het helemaal niet goed gaat met de Nederlandse universiteiten. De oorzaak ligt, volgens hem – niet erg verrassend voor vaste bezoekers van deze website – ‘in het bedrijfsmatige denken in termen van output’. Deze zorgelijke voorkeur voor Angelsaksisch organiseren, betreft het hele (hoger) onderwijs; iets dat talloze malen eerder op deze site aandacht heeft gekregen. Een citaat van Van Van Hoorn: “Managers managen nu eenmaal zoals krokodillen bijten naar wat voor hun bek komt” Lees hier die opinie van Van Hoorn in De Volkskrant.

25

augustus

Schaliegas veilig? Kijk en oordeel zelf!

Volgens een rapport zou boren naar schaliegas in NL veilig kunnen zijn. Wij bevelen u van harte deze (ondertitelde) prijswinnende documentaire Gasland aan, over de gevolgen van schaliegaswinning in de VS, onlangs te zien in VPRO’s Tegenlicht. De beelden spreken voor zich. Zo toont een boer hoe vervuild zijn drinkwater is door het zgn. ‘fraccen‘. Hij zet de kraan aan en houdt er een vlammetje bij: het water brandt..! Brandt uw water binnenkort ook? ‘FRACKING: COMING SOON TO A FIELD NEAR YOU!’ [Petitie tegen schaliegasboringen]

23

augustus

Zijn de banken van de toekomst Google en Facebook?

Wanneer gebruikt u nog papiergeld en munten? Veel betalingen doet u met uw bankpasje. Geld bestaat dan uit enen en nullen: digitale informatie. Deze digitale gegevensstroom wordt veelal afgehandeld door ICT-bedrijven die ingehuurd zijn door de bank, dus niet door de bank zelf. Doen bankgebouwen, fysieke kluizen er nog wel toe? Why Do we need banks? The Banks of Tomorrow: Think Google and Facebook [in: Wired]

23

augustus

Hoe SNS bericht NRC onderuit haalde

Een UvA-studente, oud-stagiare van NRC Handelsblad, schreef onlangs de scriptie In de aanval. Effecten van crisiscommunicatie door bedrijven op berichtgeving. “[…] Krant en bank kwamen eind vorig jaar keihard in botsing door een uitgebreid artikel van [NRC] over de noodsituatie bij de vastgoedpoot van de bank, die inmiddels is genationaliseerd […]” Bron: NRC Handelsblad Lees in dat artikel hoe NRC en SNS te werk gingen. || Wellicht zijn deze artikelen ook interessant: ‘ABN AMRO failliet‘ – onze pittige column over die andere bank. En: ‘Door de bank genomen‘.

26

april

Kindervrijmarkt – de slag om de openbare ruimte

grens-JS26042015

Koningsdag valt dit jaar op een maandag. Het is nu zaterdag. Ik loop snel naar het winkelcentrum vlakbij voor wat boodschappen.
Mijn oog valt op schilderstape op een garagedeur:

 

Lees verder »

24

april

Het Nieuwe Werken als de moderne enkelband

HNW-De-OrganisatieActivistGisteren zat ik bij een middag over leiderschap bij het nieuwe werken. Het is altijd goed om je eigen denkbeelden af en toe eens te toetsen aan die van anderen. Doe ik nog steeds de goede dingen? Hoe denken anderen daarover en hoe doen zij het? Het levert vaak heel verfrissende ideeën op waar je dan weer een tijdje mee vooruit kunt. Ik was dan ook zeer benieuwd of deze middag weer mooie inzichten zou opleveren.

Lees verder »

19

april

Geachte ….hoogachtend

Euthanasie handboeienEen open brief over een volle pagina in de NRC van dit weekend. De ‘zaak’ Tuitjenhorn revisited. Lees nu de managementsamenvatting en leeswijzer van onze columnist >>

 

Lees verder »

12

april

Regels

Door de vingers zienEen deel van het jaar woon ik in mijn tuinhuis. Mijn ‘buiten’ staat in een park; zo’n park dat mensen gemakshalve een volkstuinpark noemen. Mensen die mij hier bezoeken haasten zich te zeggen dat dit wel een heel bijzonder park is en in weinig doet denken aan een volkstuinpark. Het beheer van het park –het zijn er eigenlijk twee: het oude park en het Nieuwe park- is in handen van een stichting. En sinds een aantal jaren ben ik (onbezoldigd) voorzitter van het bestuur van deze beheerstichting. De stichting heeft een reglement opgesteld, het tuinreglement, waarin de do’s and don’ts staan neergeschreven: onze eigen regels en geboden.

Lees verder »

05

april

Het kan altijd beter

imagesStel, je bent organisatieadviseur en op het contactformulier op je website staat een bericht. Wij houden regelmatig acties, staat er, maar willen onze efficiency graag opvoeren. Bij onze laatste Garissa-actie bijvoorbeeld – u via de media bekend – is een deel van onze doelgroep niet bereikt. Bij u in het Westen had een man er voor hetzelfde aantal acht minuten nodig, terwijl bij ons vier mensen er de hele dag over deden om zoveel slachtoffers te maken. Kunt u ons adviseren? Hoogachtend, al-Shabaab.
Wat zegt u dan? Zegt u dan: Voor u geldt een iets aangepast uurtarief?
Lees verder »

28

maart

Wat kost uw manager?

Plaatje-De-OrganisatieActivist-JS2015Jaren geleden zei een vriend van mijn vader, directeur destijds bij een buizenfabriek: ‘Het maakt me niet uit wat ze maken. Directeur zijn kun je overal.’ En dat is inderdaad het ideaal binnen MBA-achtige opleidingen. Het is tevens de overtuiging van zittend management. Ervaring met het product, de dienst of de branche lijkt van nul of generlei belang. Daarmee maakt management zich los van het primaire proces. Voor veel managers is management zélf het primaire proces. Op wie moet je letten, hoe lopen de hazen, wie zijn key players, soft influencers (het klinkt beter als het Engels is), wie gaat op voor welke positie (er wordt niet over functies gesproken maar over posities) en wat is mijn volgende move.

Lees verder »

22

maart

Door de bank genomen

Door de bank genomenVannacht droomde ik dat er twee computers elkaar alsmaar aandelen at random aan het verkopen waren. Het was een erg slim programma: door de grote vraag stegen de prijzen van die aandelen behoorlijk. De beide computers hadden invloed: de AEX steeg maar weer zo boven de 500, … sinds (zeven) jaren. Ze stonden allebei bij een bank in Amsterdam die met staatssteun overeind waren gehouden. De computers maakten overuren; dag en nacht werkten ze zich uit de naad.

Lees verder »

15

maart

Sifrish (lost in translation)

Bouwer van de eerste computer, begin negende eeuw.

al-Khawarizmi, bouwer van de eerste computer, begin negende eeuw.

In de categorie contradictio in terminis vandaag het woord onderwijsrendementsdenken. Niet dat je niet in termen van rendement over onderwijs zou kunnen nadenken – integendeel. Het is meer dat het onderwijs een eventuele aanleg tot werkelijk rendementsdenken in de kiem smoort. Lees verder »

08

maart

Passend onderwijs? Een hardnekkig pleonasme

Schoolbord plaatje De OAOnlangs is vanuit het Ministerie de dialoog over het onderwijs in 2032 gestart. Zo op het eerste oog een lovenswaardig initiatief, ware het niet, dat de overheid nu juist uitblinkt in een visie op aansturen, waarbij een ‘enge’ focus op output en een hoog ‘wij weten wel wat goed voor u is’ houding aan de orde van de dag is. Het passend onderwijs – een overheidsinterventie die de gemoederen nogal bezig houdt op dit moment – is hier een sprekend voorbeeld van. Een overheid die scholen aanzet tot samenwerking in de ambitie alle leerlingen te geven wat ze nodig hebben. En – als extra pressiemiddel (anders doen ze het toch niet, is kennelijk de gedachte) dan ook nog per 1 augustus 2014 jl.   Blijkbaar is dit voor die datum nooit de ambitie geweest (…).

Lees verder »

01

maart

Nergensland

eutopiaHet is crisis. Al sinds 2008. Niet dat WIJ, de mensen, er iets mee mee lijken te doen overigens. De meesten onder ons ondernemen niets en lijken te wachten op betere tijden. Die komen kennelijk vanzelf.

Lees verder »

Ontwerp & Realisatie: @Quest WebDesign.
© 2007 - 2015 Stichting de OrganisatieActivist. Disclaimer