Logo

28

november

Hart voor de zaak

flessenpostEen Utrechtse postbode is de gracht ingesprongen om zijn tas met post te redden. Door de schuine kades was het karretje met de posttassen richting het water gereden. 

Twee tassen kon hij nog op het droge houden maar één tas viel in de gracht. De postbode twijfelde niet en sprong de tas achterna.

PostNL laat weten erg blij te zijn met de medewerker. Woordvoerster Hanne Kluck van het postbedrijf: “De postbode is een ervaren en betrokken medewerker die al jaren voor ons werkt. Hij doet zijn werk altijd goed en kent de wijk dan ook uitstekend.”

(meer…)

05

oktober

Zou het?

God Created War So That Americans _ _ _

21

april

‘Uw enige verdienste is: geboren te zijn’

Schermafbeelding 2014-04-21 om 14.32.22Een aanklacht tegen de 16e eeuwse Franse adel, die zich voornamelijk door louter erfopvolging in stand kon houden en zo aan de macht bleef, was die van, ik meen Rabelais, die in één van zijn boeken Gargantua of Pantagruel (ik weet het eerlijk gezegd niet meer) zoiets, als aanklacht, tegen de adel laat zeggen als: ‘Uw enige verdienste is: geboren te zijn’.

Rijkdom wordt wéér louter erfelijk. Een schrikbarende ongelijkheid dreigt, volgens de Franse econoom Thomas Piketty. Hij toont aan dat kapitalisme gecorrigeerd moet worden want macht en rijkdom vloeien naar een kleine groep families. In NL bezit de rijkste 1% een kwart (!) van alle vermogen. Qua vermogensongelijkheid scoort ons land daarmee in de top Joop.nl.

31

december

Portugezen dumpen huisvuil bij banken

Eerst dumpten de banken rommel bij hun klanten, zoals u weet. Nu vuilnismannen in Portugal in staking zijn, dachten Portugese burgers dat dat een goede gelegenheid was om een wederdienst te verrichten: ze dumpten hun Kerstafval bij banken.

31

december

Is 32 uur per week nietjes tellen echt de kortste weg naar werk of alleen maar vernederend?

Dit is de tijd om Orwell weer eens te (her)lezen vindt historicus Rutger Bregman. Dan herken je het wellicht: de opkomst van de participatiedictatuur. In de Volkskrant van 27-12-2013 vraagt Bregman zich in een lezenswaardig opiniërend artikel af: “Is 32 uur per week nietjes tellen echt de kortste weg naar werk?” Zie in dit verband ook deze columns op onze site: Organisaties als georganiseerde vernedering en Arbeid maakt vrij!

19

oktober

Rolmodellen

 

 

 

 

 

(meer…)

12

oktober

Overheid leert ondernemers dat klanten belangrijk zijn

Beste meneren van grote telefoonondernemingen, dat iemand van de overheid (!), namelijk onze eigen Neelie in Brussel jullie moet uitleggen dat klanten niet de vijand zijn: schaam je! Stop met het beroven van jullie klanten! EUROPA KLANTEN, BEST BELANGRIJK!

10

oktober

De illusie van de fusie

Ben je bestuurder van een ziekenhuis, zorginstelling, basisschool, scholengemeenschap? Lees dan i.i.g. dit artikel: De illusie van fusie. (FD column in Economisch Statistische Berichten [ESB])

10

oktober

‘Ik stop ermee!’

“Erica Ritzema gaf 29 jaar onderwijs aan kleuters. Afgelopen schooljaar is zij gestopt omdat zij zich niet meer kon conformeren aan alles wat er van haar werd verlangd als leerkracht. Met haar ingezonden stuk ‘Kleuter in Nederland verdient beter’ haalde ze de pers (o.a. Noordhollands Dagblad, d.d. 10-11-’12).” Lees hier haar opzegbrief.

05

oktober

Bankers threatening to leave the country if they don’t get their bonusses?‏

We will drive them to the airport!
Become a volunteer driver and make sure bankers make it to the airport.

www.WeWillDriveThemToTheAirport.co.uk/

04

oktober

‘Know what your job is’

Bryan Cranston over (zijn) vakmanschap. HIER (YouTube).

02

oktober

Boek: ‘Sociaal doe-het-zelven. De idealen en de politieke praktijk’

Los van de vraag of wij de politieke ‘kleur’ van de schrijvers Pieter Hilhorst en Jos van der Lans delen, hebben ook wij aandacht voor deze vragen:

Hoe kan het dat in Estland vijftigduizend mensen bereid zijn om vrijwillig zwerfvuil op te ruimen? Hoe is het mogelijk dat een oproep in Trouw de stoot geeft tot de aanschaf van 50.000 zonnepanelen, zonder enige vorm van subsidie? Hoe kan het dat een groeiend aantal zzp’ers elkaars risico op arbeidsongeschiktheid opvangen in kleinschalige ‘broodfondsen’? Hoe komt het dat hulpverleners vaak familie en vrienden over het hoofd zien als het in een gezin helemaal fout loopt? En dat deze naasten als ze daarom in een Eigen Kracht-conferentie gevraagd worden, zich het vuur uit de sloffen lopen“. Naar de boekpresentatie op 3 oktober 2013 om 20.00 uur? Het kan! Zie hier.

19

september

Maak de NSA gek. ‘Stop watching us!’

Maak de NSA gek door bij elk website-bezoek willekeurige ‘verdachte’ termen het internet op te slingeren.  “Flagger is a browser add-on that automatically puts red flag keywords (like bomb, Taliban and anthrax) into the web addresses you visit. Install Flagger and help us send a message: government surveillance has gone too far.” Zie: http://flagger.io.

09

september

Universiteiten zijn (geen) fabrieken

Filosoof en publicist Sjoerd van Hoorn schrijft in een opinie in De Volkskrant dat het helemaal niet goed gaat met de Nederlandse universiteiten. De oorzaak ligt, volgens hem – niet erg verrassend voor vaste bezoekers van deze website – ‘in het bedrijfsmatige denken in termen van output’. Deze zorgelijke voorkeur voor Angelsaksisch organiseren, betreft het hele (hoger) onderwijs; iets dat talloze malen eerder op deze site aandacht heeft gekregen. Een citaat van Van Van Hoorn: “Managers managen nu eenmaal zoals krokodillen bijten naar wat voor hun bek komt” Lees hier die opinie van Van Hoorn in De Volkskrant.

25

augustus

Schaliegas veilig? Kijk en oordeel zelf!

Volgens een rapport zou boren naar schaliegas in NL veilig kunnen zijn. Wij bevelen u van harte deze (ondertitelde) prijswinnende documentaire Gasland aan, over de gevolgen van schaliegaswinning in de VS, onlangs te zien in VPRO’s Tegenlicht. De beelden spreken voor zich. Zo toont een boer hoe vervuild zijn drinkwater is door het zgn. ‘fraccen‘. Hij zet de kraan aan en houdt er een vlammetje bij: het water brandt..! Brandt uw water binnenkort ook? ‘FRACKING: COMING SOON TO A FIELD NEAR YOU!’ [Petitie tegen schaliegasboringen]

23

augustus

Zijn de banken van de toekomst Google en Facebook?

Wanneer gebruikt u nog papiergeld en munten? Veel betalingen doet u met uw bankpasje. Geld bestaat dan uit enen en nullen: digitale informatie. Deze digitale gegevensstroom wordt veelal afgehandeld door ICT-bedrijven die ingehuurd zijn door de bank, dus niet door de bank zelf. Doen bankgebouwen, fysieke kluizen er nog wel toe? Why Do we need banks? The Banks of Tomorrow: Think Google and Facebook [in: Wired]

23

augustus

Hoe SNS bericht NRC onderuit haalde

Een UvA-studente, oud-stagiare van NRC Handelsblad, schreef onlangs de scriptie In de aanval. Effecten van crisiscommunicatie door bedrijven op berichtgeving. “[…] Krant en bank kwamen eind vorig jaar keihard in botsing door een uitgebreid artikel van [NRC] over de noodsituatie bij de vastgoedpoot van de bank, die inmiddels is genationaliseerd […]” Bron: NRC Handelsblad Lees in dat artikel hoe NRC en SNS te werk gingen. || Wellicht zijn deze artikelen ook interessant: ‘ABN AMRO failliet‘ – onze pittige column over die andere bank. En: ‘Door de bank genomen‘.

23

augustus

Acht u organisaties en management positief of negatief?

Positief? Dan bent u naïef en wereldvreemd. Negatief? Dat getuigt van levenservaring. Of zit het wellicht toch anders? Volgens filosoof Naud van der Ven wellicht wél. Lees zijn column / blog: Zwarte zwaan.

09

juni

Intelligent ongehoorzaam

Wat doe je als je baas je verbiedt om, ondanks het warme weer (wel 35 graden Celsius in de kabine), in korte broek te werken? Precies: dan doe je gewoon een rok aan! Althans, dat is wat Zweedse machinisten doen. Lees hier.

09

juni

Yes We Scan!

Lees de column in The Guardian over de schandalige DDR-achtige Big Brother-praktijken waarin Amerikaanse geheime diensten ons via Google en andere internetdiensten stiekem in de gaten houden: On whistleblowers and government threats of investigation – No healthy democracy can endure when the most consequential acts of those in power remain secret and unaccountable. Met daarin de meer dan duidelijke passage:

The way things are supposed to work is that we’re supposed to know virtually everything about what they do: that’s why they’re called public servants. They’re supposed to know virtually nothing about what we do: that’s why we’re called private individuals.

This dynamic – the hallmark of a healthy and free society – has been radically reversed. Now, they know everything about what we do, and are constantly building systems to know more. Meanwhile, we know less and less about what they do, as they build walls of secrecy behind which they function. That’s the imbalance that needs to come to an end. […]

Nog meer lezen? Lees dan ook: What We Don’t Know About Spying on Citizens: Scarier Than We Know – The NSA’s surveillance of cell-phone calls show how badly we need to protect the whistle-blowers who provide transparency and accountability. [In: The Atlantic].

01

maart

Nergensland

eutopiaHet is crisis. Al sinds 2008. Niet dat WIJ, de mensen, er iets mee mee lijken te doen overigens. De meesten onder ons ondernemen niets en lijken te wachten op betere tijden. Die komen kennelijk vanzelf.

Lees verder »

21

december

Het thuisadres

Schermafbeelding 2014-12-21 om 20.18.42Voor de deur in het schamele licht van de buitenlamp staat een jongeman. In zijn hand heeft hij een verfrommelde plastic zak. “Mist u iets? Bent u misschien uw TomTom kwijt?”. “Nou nee … eh… niet dat ik weet … hij ligt altijd in het dashboardkastje” stamel ik verward en verbaasd tegelijk. Ondertussen constateert mijn vrouw dat de TomTom inderdaad niet in de auto ligt. Dan tovert hij de onze uit zijn plastic tas. Inderdaad! Dat is ‘m! Inclusief de kapotte rits van het tasje en de versleten voedingskabel! Lees verder »

07

december

Kapitalisme in de 21ste eeuw

kerstboom-rockefeller-centerIneens ging mij een lichtje branden. Of, om meer in de terminologie te blijven, er viel een kwartje. Waarom laten Amerikanen zich zo vrijwillig slachtofferen op het altaar van het grootkapitaal? Dat is wat je noemt een Grote Vraag. Zo een die je moet zien klein te krijgen. Lees verder »

30

november

En dan nu de waarheid

waar onwaarMet de waarheid is iets vreemds aan de hand. We zijn er steeds naar op zoek, maar doen er eigenlijk bijzonder weinig mee. Beslissingen die we nemen zijn zelden gebaseerd op een keuze tussen waar en onwaar. We weten voor onszelf wel wat waar is. Wat anderen daarvan vinden doet er nauwelijks toe. Is een gedachte eenmaal in ons hoofd dan is die kennelijk ook waar. Voor ons onware gedachten slaan we nergens op.

Lees verder »

24

november

Adopteer een rotonde

Reclame_RotondeKlinkt vrij activistisch: ‘Adopteer een rotonde’. Overal staan in ons land die bordjes en dat roept de vraag op wie gaat er over de rotondes? De bevolking, de gemeente of het bedrijfsleven? In het pittoreske dorpje Zwammerdam gebruikt het verenigingsleven de drie rotondes in het dorp om lokale activiteiten te promoten: Koningsdag, het 65-jarig bestaan van Voetbalvereniging Zwammerdam, activeert de bevolking tot gezond leven door meer te bewegen via Gymnastiekvereniging U.D.I. en brengt de optredens van de Jostiband onder de aandacht. Dat blijken inmiddels subversieve activiteiten. De rotondes zijn verpacht aan een commercieel bedrijf en de gemeente verbiedt de verenigingen, tot ieders verbazing, de rotondes als uithangbord te gebruiken voor de lokale participatiesamenleving.

Lees verder »

10

november

Vinkje aanvinken!

Geschreven door: ASTRID GREVEN

UWVreselijkWe hebben een samenleving gecreëerd waarbij mensen ronddolen in een systeemwereld propvol regels, protocollen, nota’s en beleidsplannen. De systemen die ons hadden moeten ondersteunen om onze wensen en dromen gestalte te geven, worden doelen op zich. Iedereen kent het bureaucratische doolhof waarin je soms kunt belanden, en al zoekende naar een uitweg, maken we het doolhof groter in plaats van kleiner en vergeten we de werkelijke bedoeling waarom we bijvoorbeeld een vak hebben geleerd.

Lees verder »

02

november

Aan welk systeem bent u gekoppeld?

Bagage drop offHet overvalt je niet eens meer. Het overkomt je gewoon. Ineens ben je onderdeel van een systeem. Je boekt een vliegticket. Op het boekingsscherm van je laptop begint het al. Als mens wordt je samengevat in een reserveringsnummer. Je naam doet er nauwelijks meer toe. Je paspoortnummer des te meer. Vanaf het online boeken van je vlucht ben je onderdeel van Het Systeem.

Lees verder »

27

oktober

Ik heb dus ik ben

Ik heb dus ik ben - De OrganisatieActivistDingen. De wereld raakt vol dingen, of zo u wilt spullen, voorwerpen. Maar kijkt u eens rond. Kijkt u nu echt eens rond, met onverdeelde aandacht. Ja juist, nu. Doe maar even. Wat ziet u? Spullen. Ook u bent omgeven door spullen. Of u nu op de bank zit of aan uw bureau. Uw eettafel misschien of uw keukenblad, met een hand snijdend, een ander oog op deze column. Wij hebben ons omgeven met spullen en onze leefruimte slibt dicht. Desondanks blijven wij kopen, vergaren, opstapelen. Ik zelf heb dat met boeken. Ik koop mijn boeken meer voor de ‘heb’ dan om te lezen. Ik lees ze wel maar mijn aankoopsnelheid ligt beduidend hoger. En als ik een boek uitheb? Doe ik het dan weg, geef ik het door? Welnee. Ik zet het in mijn kast als verzamelplek van stof.

Lees verder »

20

oktober

De reis van de tentstok

De reis van de tentstokDe tocht wordt eens in de drie jaar georganiseerd. Dit jaar was ‘ie er weer: de Elfstedentocht per kajak. Ruim 200 kilometer in 6 dagen. Onderweg overnacht je in de verschillende steden, waarbij overdag je tentje en bagage met een bestelbus naar de volgende locatie wordt gebracht. Een prachtig concept van een week vol sport, natuur en gezelligheid. Een ontspannen sfeer met 180 kajakkers en gastvrije Friese stedelingen. Een aanrader, maar dat terzijde.

Lees verder »

05

oktober

Redemption song

bob-marleyEmancipate yourselves from mental slavery. De oproep is actueel en acuut als in alle tijden. None but ourselves can free our minds. Zoonlief is verbaasd dat ik de tekst zomaar kan meezingen. Bob Marley komt nu uit een Jambox die draadloos zijn iPhone versterkt. Maar verder is er niks veranderd. All I ever had. Redemption songs.

Lees verder »

Ontwerp & Realisatie: @Quest WebDesign.
© 2007 - 2015 Stichting de OrganisatieActivist. Disclaimer